Jomen hej. I dag tänkte jag ta med er en sväng till det tidiga 1990-talet och en Östersundskrog som hette Levinska. Där vandrade jag in med mina kompisar en kväll varpå jag ställde mig vid flipperbordet.

Egentligen var det väl en rätt dålig idé. Inte bara eftersom jag är en dålig flipperspelare utan även för att jag var påtagligt berusad den här kvällen.

450px-Pinball_Wire_Ramp_-_Demolition_ManMen jag stoppade i min femma i alla fall, sköt iväg kulan och insåg direkt att jag var alldeles för full för att kunna följa den med blicken. Nåväl, har man ändå skjutit iväg kulan så är det ju bara att göra det bästa av situationen, så jag flipprade på där i blindo med mina sidoknappar medan bollen studsade runt där bakom glasskivan. Jag spelade och spelade och maskinen slamrade, blinkade och tjöt om vartannat i vad som måste ha varit en rätt lång stund.

För till slut lade jag märke till att andra kroggäster började samlas omkring mig för att se mig spela. Och jag flipprade och flipprade, fortfarande på min första femma och fler och fler anslöt till gruppen runt mig. Till slut började några av dem skrika och högljutt leva sig in spelet och det känns som jag måste ha kollat mig mer över axeln än på själva spelet till slut, vilket nog var sak samma ändå eftersom jag ändå inte såg vad jag gjorde.

När det var över blev jag omklappad och highfivad av flera personer och medan jag vinglade därifrån igen, omtumlad och lite skrämd över tumultet, så minns att en av dem frågade om jag skulle vara med på flipper-SM veckan efter.

600px-Pinball_Target_-_Demolition_ManJag förstod inte ens vad han pratade om förrän efteråt, när jag fick förklarat för mig att jag hade spelat som en gud.

Däremot skulle jag få en insikt över tjugo år senare, när jag råkade tänka tillbaka på händelsen.

För om livet ska liknas med ett spel så måste det banne mig bli flipper.

Man skjuts ut i en oviss tillvaro. Fixar och knixar, har tungan rätt i mun, planerar och siktar men ändå så studsar den där kulan runt på sätt som man aldrig skulle kunna förutsäga.

Nu kan det ju gå bra ändå givetvis, som det gjorde den där gången på Levinska. Livet kan studsa en upp en till högpoängarna och förhärliga ens tillvaro genom att åka runt där ett tag. Men det kan lika gärna rinna igenom allt direkt, sno ens slant och lämna en där med en känsla av att ha blivit lurad.

Men oavsett om det går bra eller dåligt så är det ändå, precis som i livet, vi själva som står vid spakarna och svettas över förutsättningar vi aldrig kan överblicka och en tajming och fingertoppskänsla vi aldrig kan ta för given även när vi vet exakt vad vi borde sikta på.

Det är ju skitspännande.

Typical_pinball_machineJag är övertygad om att jag hade varit mindre nöjd med med mitt liv om jag det hade utspelat sig exakt så som jag hoppades och trodde när jag var ung.

Det vill säga om hade blivit ett liv på räls, helt utan de sorger som fått mig att uppskatta ljuspunkterna i tillvaron eller de överraskningar som har satt mitt hjärta och hjärna på prov. För det är ju sådana vändningar och variationer som får en att känna att man verkligen lever. Och som ger en berättelsen om en själv. Den man hoppas kunna berätta för barnbarnen en vacker dag och som blir kvar att prata om för de efterlevande efter att ens livs sista flipperkula runnit ner i botten.

Det riktigt fina, det är att man i livet, precis som i flipper, egentligen inte behöver aning om vad man håller på med eller förstå vad det är som händer. Så länge man fortsätter att skjuta iväg sina kulor,  håller tungan rätt i mun och flipprar på för brinnande livet så kan kan man känna sig förvissad om att högpoängarna kommer förr eller senare.

Och framför allt har vi inget val.

Det är flippern vi har. Det är den vi har att förhålla oss till vare sig vi vill det eller inte och därför är det ju en klar fördel att kunna uppskatta den, så man känner sig peppad att fortsätta vässa sina färdigheter allt eftersom man spelar.

Själv är jag nöjd med att precis ha lyckats vända en en medioker fyllekväll på stan för över tjugo år sedan till att kännas riktigt lyckad.

640px-Pinball_Flippers_-_Demolition_Man