Marcus i Bloms

Små berättelser

3. Romanmanus

pauloj

 

Med händerna djupt nedstoppade i fickorna på sin jeansjacka vandrar den blåslagne kioskägaren Paulo Johansson i dunklet längs Östersunds vindpinade gator.

Kurande i snålblåsten försöker han hantera det faktum att han just blivit misshandlad för att han hjälpt en medvetslös fjortonåring och att hans dementa gamla mor börjat inbilla sig att hans far blivit mördad.

Snart ska flickan han hjälpte återvända för att ge honom ytterligare problem och själv ska han få mystiska brev som inte bara antyder att hans mor har rätt – de antyder att Paulo är den som står på tur.

Men det vet han ännu inget om där han kliver fram bland drivorna av multnande löv längs stadens regnvåta kullersten. Lika lite som han vet att en person just i det ögonblicket står i ett fönster på andra sidan sundet och tänker på honom. I rummet högst upp på det gamla mentalsjukhusets norra gavel.

Det är Östersund på telefonkioskernas och de elektriska skrivmaskinernas tid och Paulo Johansson ser ut att gå en mycket mörk höst till mötes.

Paulo Johanssons mörka höst är en spänningsroman i klassisk noirtappning. Läsaren får följa den ensamme kioskägaren Paulo Johanssons kamp mot sina egna och andras demoner i en söndervittrande mörk småstadsmiljö. Efter att fosterhemsflickan Gunilla Fors dykt upp i hans liv tycks all djävulskap eskalera och inget blir enklare av att lösningen på bådas problem tycks finnas inuti det gamla mentalsjukhuset på Frösöns östra sluttning.

———–

Jag har alltså skrivit en roman som jag dessutom är väldigt nöjd med. Ett par större förlag har visat intresse för den. Albert Bonniers förlag har beskrivit den med ord som ”spännande med både humor och finess” och enligt Piratförlaget ”har den driv, engagerar läsaren och väcker känslor.”

Men eftersom ingen av dessa kontakter lett till utgivning i slutändan skickar jag gärna ett exemplar till förlagsfolk om någon ser det här och blir intresserad.

Under 2014:s sista skälvande dagar skrev jag även klart min andra roman: Hemvändaren. Den ska nu cirkuleras bland valda förlag under tiden som jag påbörjar jag min tredje roman, som har arbetsnamnet Herdarna.

Tema av Anders Norén