IMG_6254

På vägen hem över Atlanten i förrgår frågade en flygvärdinna var jag och min kompis Lucas hade varit. När jag svarade ”Columbus, Ohio”, svarade flygvärdinnan att vi då säkerligen måste ha varit dit på jobb eftersom han aldrig hade hört någon åka till den staden på semester.

Well, det har han nu. Genom att Lucas känner folk där så har vi kunnat turista på det mest högkvalitativa sätt jag kan tänka mig – som sociala turister.

Vi hängde helt enkelt på jänkarna under deras fritid och bara gjorde vad de ändå tänkte göra. Alla vi mötte var gästvänliga och skönt okonstlade. Vi var mycket frågvisa och de alltid intresserade av att diskutera amerikanska värderingar kontra våra, även när de skiljde sig åt radikalt. Och det är en hel del måste jag säga eftersom Ohio är en inlandsstat där många värnar saker som anses vara fundamentalt amerikanska, som att bära skarpladdade vapen på stan och köra motorcykel utan hjälm.

Men vad gjorde vi då? Här kommer ett axplock av min och Luckes vecka i bilder.

Söndag: Korphockey.

Blod, svett och rödglödgad passion. Både män och kvinnor får vara på isen. Tacklingar inte tillåtna men det kompenserar man med regelrätta slagsmål när någon ”går för långt”.

IMG_6220 - version 2

IMG_6249

 Med efterföljande garden-party hos ett par mycket trevliga bodybuilders som flexade entusiastiskt för en lätt svettig Lucas medan han tog för sig av maten. Ett brunbränt par hade precis kommit på semester från Jamaica och en annan var ett stort fan av svensk death-metal. Vi döpte honom till DMD, Death Metal-Dave (till vänster i bild) men var i övrigt helt urusla på att diskutera hans favoritmusik med honom tyvärr.

Måndag: Frisbeegolf

IMG_6294Columbus har väldigt fina banor och en hel del entusiaster som det verkar. När det visade sig finnas ett kast som heter Tomahawk och där man kastar frisbeen lodrätt över huvudet dröjde det inte länge innan Lucas uppfann reversed Tomahawk, där han lyckades kasta den rakt bakåt, åt helt fel håll.

Tisdag: Försök till båttur

Ibland jävlas det i USA precis som det gör här hemma. Efter att ha mobiliserat deltagare, storhandlat och sjösatt båten så visade det sig att batteriet var helt dött på båtskrället. så det var bara att sucka, äta sin matsäck och dra upp den igen.

IMG_6318

Onsdag: Skytte – american style.Skärmavbild 2015-06-02 kl. 22.17.14 I Ohio behöver man ingen licens för att köpa vapen och ingen kurs för att få hantera det. De flesta vi umgicks med ser detta som en självklarhet och minst en av dem bar själv skarpladdad pistol till vardags. Det är väl däremot oklart om alla tömmer sina magasin med toapapper i öronen, men det gjorde i alla fall jag och Lucke.

IMG_6393När jag skulle instagramma en film där jag pepprar på med ett regelrätt krigsgevär in mot en ravin skrev jag först ”AMERECAAA!” som bildtext Men efter att någon påpekat att det inte nödvändigtvis var smart att skriva så till en sådan bild om man var utlänning så ändrade jag den oerhört snabbt till något mer slätstruket.

Torsdag: fönstershopping

IMG_6398Apple-watch har ju inte börjat säljas än i Sverige och för ett ögonblick trodde jag att jag skulle kunna köpa en i Columbus. Tyvärr visade det sig att jag bara hade kommit till ett show-room där man bara fick testa och beställa klockor. Men jag fick prova en i alla fall och blev övertygad om att jag måste ha en. Det var massiv bemanning i butiken och för att ens få hålla en i handen var man tvungen att legitimera sig och registreras.

Fredag: Baseball

IMG_6429Vi åkte till Cincinatti, där jag jobbade en sommar för sjutton år sedan, för att kolla på Reds mot Washington Nationals i en Major league baseball-match. Kanske det roligaste på hela resan. Baseball är faktiskt inte helt obegripligt när fyra personer hjälps åt att förklara allt som sker på plan under tiden som det händer. Men det gäller bara medan matchen pågår. Nu förstår jag inget igen.

Lördag: Beviset för att vi är ganska lika trots allt

Plan A var ambitiös – att gå på Rolling Stones, som spelade i stan just den kvällen. Plan B var att gå på en Columbus Crew-match, stadens lag i högsta fotbollsligan. Men i  slutändan blev det som det så lätt blir här hemma också. Vi stannade hemma och spelade brädspel istället. Det bästa valet så här med facit i hand för på det sättet fick vi träffa alla en sista gång och ha trevligt tillsammans istället för att bara stå på en läktare och vråla obegripligheter. Cards against humanity heter spelet. Extremt roligt men så ekivokt att man blir helt skakis.

IMG_6571

Kort sagt. Det har varit en kanonsemester och bortsett från att jag har fått se USA från en vinkel som jag aldrig tidigare har haft tillgång till och lärt mig en massa, så känner jag även att jag har hittat nya riktiga vänner där borta.

Plus ett basebollag att heja på och det är inte illa pinkat.