Lowside of the road – A Life of Tom Waits, av Barney Hoskyns


Betyg: 2 rosa mandoliner

9780571235537_large_lowside-of-the-road_152180696Alltså, hur nyfiken jag än är på Tom Waits och hur mycket jag än har längtat efter den här biografin så kan jag i efterhand inte låta bli att bli lite besviken på att Hoskins ens väljer att skriva den.
Waits vill inte att boken ska skrivas, vill inte bli intervjuad eller analyserad och alla hans närstående säger detsamma, vilket Hoskins gladeligen redovisar redan i inledningen boken.
Det innebär att Hoskins har skrivit en mycket tjock bok om Waits utan att prata med någon, bortsett från lite skivbolagsfolk och musiker som träffade honom under sjuttiotalet.
Förutom att det är lite respektlöst så blir förstås innehållet en aning magert också. Han gissar sig till hela barn- och ungdomen i stil med, ”man kan anta att Waits brukade…”, och utgår mest ifrån pressklipp och gamla intervjuer när han beskriver sjuttiotalet.
När det gäller åttoitalet och framåt lyckas han inte få någon att prata om Waits och blir begränsad till att beskriva och analysera hans sångtexter och poesi. Lite oväntat är just dessa låtanalyser det allra bästa med boken.