När jag slog upp ÖP på frukostbordet för några veckor sedan fastnade jag för en insändare. 

Den var skriven av en person som hållits vaken av en högljudd fest i Ås föreningshus tidigare samma vecka och var arg över det. Och medan jag satt där med näsan i tidningen drog tre tankar genom huvudet på mig.

Först insikten att jag själv varit med på den här festen. Sedan en skön känsla av att jag kanske är lite av en bad boy ändå, följt av lite dåligt samvete över att ha hållit någon vaken hela natten.

Men sedan en fjärde och mer oväntad tanke. Minnesbilden av det diplom som hänger på väggen där i föreningshusets stora sal och under vilket vi dansade omkring hela natten, tjattrandes, tjoandes och ylandes som om det inte fanns någon morgondag (vilket det gjorde).

Diplomet utfärdades för 130 år sedan, i samband med att nykterhetslogen Liljan grundades och byggde huset för att sprida Godtemplarordens nykterhetsbudskap i Åstrakten.

Länets första nykterhetsloge hade startat i Östersund året innan, 1882, och den extrema spridning som Jämtlands nykterhetsrörelse fick direkt efter det visar hur innerligt trötta våra förfäder var på problemen som alkohol medför.

Inom ett halvår hade över hundra loger startats runt om i länet. I Östersund var ungefär var fjärde invånare nykterist och i rörelsens kölvatten väcktes, precis som i övriga landet, ett politiskt intresse, en medvetenhet och ett samhällsengagemang som skulle komma att förändra Sverige i grunden. Ur logerna startades föreningar för rösträtt, för jämställdhet, för ungdomar, för vegetarianism och för fred på jorden. Kulturlivet blomstrade upp och det startades bibliotek, caféer och teatergrupper och med den nya järnvägens hjälp skulle den nyvunna företagsamheten sjudubbla Östersunds handel under bara några decennier.

För att befästa sin storhet reste rörelsen ett regelrätt palats i centrala stan och när Godtemplarorderns internationella ledare, Joseph Malins, kom för att se det mytomspunna Jämtland med egna ögon konstaterade han att han aldrig sett ett större ordenshus. Den legendariske förläggaren och tidningsmannen Saxon såg vad som hände i staden och förutspådde att den skulle bli den svensk-norska unionens huvudstad i framtiden.

Så där satt jag vid mitt köksbord med ÖP:n uppslagen framför mig och konstaterade att tiderna har förändrats. Ordenshusen som förfäderna byggde för att främja nykterhet, kultur och samhällsengagemang kallas föreningshus och bygdegårdar i dag och används i första hand för att supa i. Det som var världens största ordenshus är i dag ombyggt till hotell med barer var man än vänder sig och den nykterhetsrörelse som var med och lade grunden till vår moderna demokrati består nu av en liten grupp misstänkliggjorda stackare som ideligen måste förklara för sin, ofta onyktra, omgivning varför de inte dricker.

Allt detta ska jag tänka på nästa gång jag dansar full i de moraliska ruinerna av nykterhetsrörelsens gamla högborgar. Och jag ska skämmas lite när jag gör det och försöka komma ihåg att att grannarna kanske måste upp tidigt nästa dag.

———————

40% förklaring. Nykterhetsrörelsen vi pratar om här är alltså IOGT, vilket står för Independent Order of Good Templars. På den tiden en riktig ordern med ceremonier, storvulna titlar och hemlighetsmakeri.

30% respekt. På sin tid var IOGT en helt banbrytande organisation eftersom Europas variant välkomnade precis alla som medlemmar oavsett klass, kön, ras eller religiös åskådning. Så länge de höll sig nyktra.

20% hyckleri. Det är onekligen lite motsägelsefullt av mig att göra sådan fin reklam för nykterheten och dess fördelar och samtidigt proklamera att jag själv tänker fortsätt dricka. Detta måste ni leva med.

10% brasklapp. Efter denna avbön för oväsendet vi förde känner jag mig också nödd och tvungen att påpeka att vi faktiskt gjorde vad vi kunde för att tygla våra partydemoner. Problemet var snarare att det var vardag.