Sedan de gamla dagstidningarna från 1800- och tidiga 1900-talet började digitaliseras har jag fått ytterligare en anledning att lägga mig alldeles för sent om kvällarna.

Det finns oändliga mängder intressant historia att fiska upp ur de gamla bladen. Händelser och glimtar ur livsöden. Politiska draman, bygdeskvaller och moralskandaler från länet, landet och världen. Ofta med inställningen att en trivial, men rolig, historia från andra sidan landet går före en viktigare, men tråkig, lokal nyhet.

Vad sägs till exempel om de här inrikesnotiserna från Jämtlandsposten?

Den första, en krimnotis från 1886.

Eller den här, från 1885.

Ja, att hålla på moralen var viktigt och sådant hjälpte tidningen gärna till med på nyhetsplats. Även denna är från 1885.

Här kommer en trestegsraket och personlig favorit:

Hela 60 soldater ur disciplinkompaniet försökte alltså desertera i grupp men gick lydigt tillbaka igen när någon sa åt dem. Det är ju disciplinerat på riktigt det.

Dagen efter har tidningen fått nya rön om hur dessa så oerhört disciplinerade disciplinsoldater lyckades rymma. Jo, givetvis under högst disciplinerade former.

Tredje dagen har ingen ny information kommit in om rymningsförsöket, men Jämtlandspostens redaktör kan ändå inte förmå sig att släppa saken.

Det är material för en Monty Python-sketch.

Ok, vi tar en sista notis. Om paniken i småländska Virestad 1886.

Nåväl. För att jag fler än jag ska kunna njuta av alla dessa nyheter från förr har jag startat en Twitterkonto där jag fortlöpande kommer att lägga ut alla de guldkorn jag hittar.

Så, om ni har Twitter – in och följ @kungorelser för mycket mer av samma vara:

När det gäller Jämtlandsposten har jag ju för övrigt skrivit en hel massa om tidningens excentriske chefredaktör, Victor Hugo Wickström. Allt om honom hittar ni här.