Vi, de drunknade, av Carsten Jensen

Betyg: 5 stolta bogspröt

9170016550_161022542Ännu en femma. Jag har haft ett osannolikt flyt med vilka böcker jag valt på sistonde. Utruligt.
Det här är en bok helt och hållet i min stil. Man får följa invånarna i danska Marstal under 97 år och det är ”vi”, befolkningen, som berättar. Ett nytt grepp för mig det där med ett helt folk som berättarröst och det fungerar mycket bra.
Boken sveper över människornas havanden och göranden över generationer, i goda tider och i dåliga, i krig och fred med en enkelhet och en galans som skulle J.A Michener att snopet  stå kvar i dörröppningen.
Det är spännande, intressant, lärorikt, rörande och upprörande omvartannat och nu när boken är utläst så kan jag inte sluta att tänka på den.
En recencent på bakpärmen säger att Jensen påminner om Joseph Conrad. Jag tycker om Joseph Conrad men den här boken är bättre än något jag läst av honom. How’s that for ett toppbetyg Baba.