Skärmavbild 2015-06-23 kl. 16.39.25
Man behöver inte vända sig till Hollywood för att få storslagna äventyr. Den här nyheten om Hovermo med omnejd hittade jag som ett telegram i tidningen Kalmar från 2 mars 1889.

En februaridag för 126 år sedan kämpade sig en hästdragen fångtransport långsamt fram genom den jämtländska snöyran. Det var fyra fångar som skulle transporteras mellan Sveg och Östersund, två på varje släde, vaktade och iförda handfängsel.

Syftet med transporten var att ställa dem inför tingsrätten och proceduren ganska rutinartad kan man förmoda. Men i början av just denna resa hade en mindre incident inträffat som skulle göra den allt annat än vardaglig.

Schneebruch_im_SteinwaldFångvaktarens nyckelknippa hade nämligen gått sönder under ett stopp i Glissjöberg utanför Sveg, så att alla nycklarna spridits ut över golvet. Trots att han hade varit snabb att samla upp dem hade en nyckel förblivit spårlöst försvunnen och därför hade ekipaget blivit tvungen att stanna för i byn så att man kunde tillverka en ny.

Vad ingen anade var att den saknade nyckeln låg i en av fångarnas fickor. Under tumultet med nyckelknippan hade denne lyckats sätta en diskret fot över den och, till viss förvåning kan man förmoda, kommit undan med knepet. Så fortsatte transporten och det var inte förrän den lilla karavanen stannade på gästgiveriet i Hovermo, min kära hemby, som det tog hus i helvete.

För medan fångvaktaren gick in ett eget rum för att äta middag lämnade han gästgivaren ensam med fångarna i en stund. Och då dröjde det inte länge innan han hörde gästgivaren ropa att ”fångarna har gått ut.”

När fångvaktaren rusade tillbaka in i rummet fanns bara två av fångarna kvar där och när allt manfolk som fanns på plats hjälptes åt att söka igenom gården fann de bara de två par handbojor som hade kastats i ladugården.

Skärmavbild 2015-06-23 kl. 16.40.19En intensiv jakt tog vid. Tre hästar betslades, folk skickades ut på skidor och med Hovermo som utgångspunkt engagerades snart grannbyarna också. I Vigge, Kvissle, Dalåsen och Tosåsen gick man man ur huse i mörkret och snöyran för att få tag på rymlingarna.

Man sökte på gårdarna, man sökte på fälten och man sökte i skogen. Och till slut var det fem ”raska pojkar” från Kvissle som fick ställa allt tillrätta. Halv ett på natten hittade de rymlingarna irrande omkring i skogen mellan Kvissle och Hovermo, vilse i snöyran. Kvitslepojkarna tog fast dem och förde dem tillbaka till Hovermo där de  kunde slås i järn igen och fraktas vidare in mot Östersund.

Det är inte utan att man blir lite impad över hur rådiga kvisslekarlarna var för 126 år sedan.

————-

* Berättelsen är hämtad från det här digitaliserade numret av Kalmar och där finns det fler detaljer för den som är intresserad, bland annat namn på fångarna. Observera att jag utgår från att den som skrev artikeln i Kalmar blandade ihop orterna när han beskrev fångtransportens färdväg. Ska man från Östersund till Sveg kommer man inte till Glissjöberg före man kommer till Hovermo. Det gör man däremot om färdvägen är den motsatta, så det har jag ”rättat till” i min rewrite.