Är du ung, missförstådd och urbota trött på den här jämngrå tristess som alla här i stan tycks gå runt och trivas i?

Är du less på föräldrars tjat, kalla busshållplatser och skolans tråkiga korridorer? Önskar du dig bara en stunds verklighetsflykt ibland, där du slipper känna alla måsten, borden och bara kan sjunka ner i en ljuvlig känsla av att vara någon annan eller bara någon annanstans ett tag? Vill du få en tripp som du bara måste berätta om för polarna efter helgen och som får den bistra verkligheten att kännas mer uthärdlig?

Då har jag drogen för dig.

Den går att beställa på nätet utan någon större problem men det går att hitta folk som säljer den längs gågatan också om man vet var man ska leta. På sista tiden har det kommit ny och flytande variant av den som ska vara mer beroendeframkallande än den fasta form som jag själv föredrar. Men tro mig, man kan bli nog så krokad på den gamla sorten också.

Själv har jag gått på den i många år kan inte längre sova utan att ha fått mig en dos, men jag har det under kontroll ändå så det är ingen fara med det. Det ska också erkännas att vissa tripper kanske blir mindre lyckade än andra. Härom kvällen till exempel fick jag värsta mardrömmarna av en och det var inte så roligt men det här ska man väga mot att drogen är billig, lätt att komma över och att risken för att polisen ska knacka på är minimal än så länge.

Och när den funkar – när man lär sig precis hur stor dos man behöver av vilken sort – då finns det få saker som kan matcha den här skiten. Då sjunker man bara ner i det ljuvliga, glömmer allt omkring sig och bara njuter.

I fjol fick jag för övrigt hem fem laddningar av något av det bästa jag någonsin testat, av R.R Martin. Jag var konstant hög på det i över ett halvår, jag svär, och nu går det inte en dag utan att jag funderar på när jag ska lyckas kom över mer av samma vara.

Men det är en skön abstinens. För när man väl hittar sin egen grej kära ungdomar, då finns det ingen drog som slår läsning.

Från mitt första rus med Ronja Rövardotter, via Bilbo och mellanstadiets dussindeckare, högstadiets Stephen King-period, gymnasiets fantasykavalkad, universitetstidens pretentiösa nobelpristagarjakt och till det lustdrivna och högst inkonsekventa läsande jag sysslar med i dag, finns det inget jag ångrar så lite som att jag började läsa.

Man måste givetvis vara medveten om att användandet av böcker, liksom alla andra droger, riskerar att ge livslånga konsekvenser. Men allmänbildning, klokskap och ett besvärande favoritskap i frågesporter är något de flesta ändå orkar leva med.

Lycka till.