Det har kommit till min kännedom att det fortfarande finns folk som gillar tequila.

Skärmavbild 2015-07-20 kl. 13.12.40Det tvingar er alltid lika alerte harmonicoach till en ny utryckning.

För det finns botemedel.

Jag säger inte att det finns någon lätt och behaglig quick-fix a’la hipsterskägg eller tv-shop. Nej tvärt om om så är det ofta en lång och plågsamt grimaserande väg man måste vandra om man ska lyckas sluta gilla drycken riktigt ordentligt. Men det finns som sagt botemedel och för många kan den metod som jag nu ska berätta om vara det enda sättet.

Låt oss börja med grunderna. Det bästa botemedlet mot att gilla tequila är givetvis – tequila. För de allra flesta räcker det med att bara dricka tequila för att sluta gilla tequila och metoderna knack och salt och citron har redan fått generationer av svenskar att rysa sig genom ungdomen.

Med knack så blandar man alltså spriten med Sprite i ett snapsglas. Sedan dunkar man det i bordet, sveper och skrattar hysteriskt.

Med salt och citron tar man tequilan ren i ett snapsglas som man håller i ena handen. I andra tar man en skiva citron mellan tumme och pekfinger. I gropen som uppstår mellan tumme och pekfinger på samma hand lägger man en liten hög med salt. Sedan slickar man i sig saltet, sveper tequilan och suger till sist i sig citronen.

Dessa två metoder räcker som sagt för att de allra flesta ska få nog av drycken. Men ”de flesta” var inte många nog för en grupp unga forskare i Bergs kommun i början av 1990-talet.  

Skärmavbild 2015-07-20 kl. 13.46.50Gruppen var huvudsakligen verksam i byarna runt Hovermo och Vigge men genomförde även ambitiösa fältstudier utanför kommunen. Den var sammansatt av ett antal målmedvetna individer som med vetenskaplig nit och en outtröttlig rad av experiment lyckades utveckla en ny och banbrytande metod att dricka tequila på. En som garanterar att alla som genomlever den slutar att vilja dricka, eller ens höra talas om, den magsyresmakande kaktusdrycken en gång för alla. 

Den döptes till Hovermometoden, efter byn där det slutgiltiga genombrottet gjordes, och är en elegant avvägd vidareutveckling  av salt och citron.

Recept för en dos: (observera att det i allmänhet behövs flera doser i rad vid och upprepade tillfällen för garanterad och livslång effekt):

1. En shot ren tequila i ena handen.

2. I andra handen: exakt en tsk salt i gropen mellan pekfinger och tumme.

3. I ett lätt grepp mellan sagda pekfinger och tumme – en Lypsyl.

Skärmavbild 2015-07-20 kl. 13.45.42

Tillvägagångssätt:

1. Kasta saltet över axeln.

2. Svep tequilan.

3. Applicera Lypsyl på läpparna.

4. Ta spjärn.


Förutom att ha visat sig vara extremt effektiv mot all tänkbar lust att dricka tequila någonsin igen så har Hovermometoden även visat sig ha positiva sidoeffekter.

Under det att studien pågick så visade sig samtliga försökspersoner få oerhört mjuka läppar.

IMG_7579

Forskargruppen i arbete under ett seminarium i Östersund 8 januari 1993. Som ni ser till vänster på bordet så var man redan vid denna tidpunkt inne på det spår som så småningom skulle leda till det slutgiltiga genombrottet.