IMG_5279

Som lokalreporter blir man alltid glad när ens journalistik blir till riksnyheter och i skrivande stund har både Aftonbladet och Metro gjort egna varianter på mina artiklar om Björn Linder och hans önskan om att få dö.

Aftonbladet slog på stort med både tv, artikel och en chatt som de körde i går, där läsarna kunde ställa sina frågor om dödshjälp direkt till ordföranden för statens medicinsk-etiska råd.

Med utgångspunkt i Björn Linder redogjorde Metro för fler fall som liknar hans, kollade opinionsläget och den nya regeringens hållning i frågan.

Sammantaget blev det en heltäckande och riktigt fin rapportering tycker jag och som nu har nått ut i hela landet.

Hos oss på ÖP hade vi flera livliga diskussioner innan jag åkte ut för att intervjua Björn för ett par veckor sedan. Han hade själv kontaktat oss vid ett par tillfällen för att be oss lyfta frågan om dödshjälp, men vi tvekade. Den första reportern som blev ombedd att kolla upp saken bad till och med om att få slippa.

Anledningen är att Björn vill dö själv, men utan att vara dödssjuk eller uppfylla de kriterier på outhärdliga plågor som man vanligtvis brukar förutsätta i de här sammanhangen. Han är visserligen sjuk, men till största delen är han faktiskt bara trött på livet. Utifrån hur allt har blivit för honom de senaste åren och hur han förställer sig att framtiden kommer att se ut. Det är en hållning som känns lite kontroversiellt att publicera vitt och brett i ett samhälle där självmord är ett stort problem. Dessutom skulle en sådan publicitet kunna bli olycklig för någon som egentligen är deprimerad och kanske känner för att dö för tillfället, men som varken har tänkt igenom det ordentligt eller kan se konsekvenserna av att gå ut med det i tidningen. Men samtidigt är det ju hans uppriktiga åsikt, som säkert delas av många och helt klart är relevant för samhällsdiskussionen om dödshjälp.

Så diskuterade vi fram och åter i omgångar här på redaktionen och där det nog var lika många som ansåg att vi inte skulle skriva som tyckte att vi skulle göra det.

Så innan vi ens beslutade oss för att göra jobbet bad nyhetschefen mig att ringa Björn och bara prata med honom, förutsättningslöst. Och det gjorde faktiskt hela skillnaden. Vi pratade en lång stund jag och Björn och jag ställde då alla de obekväma och kritiska frågor jag kunde komma på. Han hade inte bara bra svar på dessa. Han gav ett slående klokt och genomtänkt intryck som det var svårt att värja sig mot.

Så jag åkte dit och intervjuade honom. Men innan jag skrev så ringde jag även till Storsjögläntan, sjukhusets avdelning för vård i livets slutskede för att få en läkares perspektiv på vad vi ville göra. Och döm om min förvåning när den mest erfarne överläkaren av dem alla och tillika en uttalad motståndare till dödshjälp faktiskt berömde oss för att ta upp frågan.

För, som både Björn Linder och överläkare Bertil Axelsson säger, så är det väldigt många gamla som grubblar på döden och hur den obönhörligt närmar sig, men utan att ha någon att prata med. Bland oss unga och friska finns det dessutom många som bildar sig grundmurade uppfattningar om dödshjälp men utan möjlighet att förstå hur komplex frågan faktiskt är (vare sig man är för eller emot) eftersom man inte pratar om den.

För vi unga och friska vill liksom inte prata allvar om döden – i alla fall inte med dem som står oss närmast. Och det är synd tycker jag med tanke på hur lätt vi har för att prata vitt och brett om mindre viktiga saker.

Sammanfattningsvis så har det varit en lärorik process att jobba med de här artiklarna. Utifrån mina nyvunna insikter och den spridning som artiklarna har fått så är jag mycket glad att vi på ÖP, Aftonbladet och Metro tillsammans, om så bara för ett par dagar, har kunnat ge en stark röst åt en grupp människor som sällan får komma till tals i andra sammanhang. Och fixat en redig lektion om dödshjälpens komplexitet för alla oss andra.

Mina artiklar samlade:

Obotligt sjuke Björn: ”Tillåt aktiv dödshjälp”

Överläkaren: ”Fortfarande tabu att prata om döden”

Fler exempel på min journalistik hittar ni under avdelningen ”artiklar” här på bloggen.